11.8.2011

Miksi haluaisin eläkeikää nostettavan?

Miksi eläkkeitä ylipäänsä maksetaan?

Otin kerran taksin Helsingistä kotikaupunkiini ja kuljettajaksi sattui Bangladeshistä Suomeen töihin tullut mies. Käytiin siinä matkan aikana läpi monta asiaa ja vaikka olen tiennyt, ettei kaikissa maissa ole mitään eläkejärjestelmää, niin siitä huolimatta sellaisen ihmisen tapaaminen, joka elättää vanhempiaan ajamalla Helsingissä taksia teki syvän vaikutuksen.

No, onhan tuo bangladeshilainen eläkejärjestelmä toimiva, jos on lapsia ja heillä riittävän hyväpalkkainen työ. Mutta lapset alkavat tukea vanhempiaan siinä vaiheessa, kun he eivät enää itse kykene palkalliseen työhön, mikä tietenkin voi johtua vanhuudesta mutta myös sairaudesta tai muusta työkyvyttömyydestä. Ymmärrettävä syy jonkilaiseen eläkejärjestelyyn.

Entäs sitten, jos Bangladeshissa haluaisi vain jäädä pitkän työuran jälkeen hiukan vapaalle? Olisivatko lapset valmiita maksamaan myös sen? Ehkä jossain tapauksessa, mutta luulen, että vanhempien olisi vaan pitänyt säästää sellainen vanhuudenloma, jos siihen olisivat kyenneet.

Ensimmäisen eläkejärjestelmätyyppi on tietenkin pakollinen hyvinvointiyhteiskunnassa, jossa ei voida jättää ihmisiä heitteille, vaikka lienemme osaa eläkeläisistä jo heitteille jättämässä. Toinen tyyppi (hiukan vapaata työuran jälkeen) edellyttää jonkinlaisen ylijäämän syntyä työuran aikana. Ja lisäksi ylijäämän arvon pitäisi riittää koko eläkeiän.

Oma kotimainen systeemimme on varsin monimutkainen. Näin fyysikon mielestä periaate on kuitenkin selvä eli kaikista on pidettävä huolta ja jos haluaa ylimääräistä eläkettä se pitää itse maksaa – ainakin keskimäärin.

Eläkeikä ennallaan

Eläkeikä verrattuna elinikään on jatkuvasti laskenut, joten meidän tulisi säästää omaa eläkettämme varten aina vaan enemmän, emmekä varmuudella voi kuitenkaan taata noiden säästöjen säilymistä. Sen sijaan ilmeisesti täydellisen työkyvyttömyyden aika ei ole vastaavasti pidentynyt. On siis olemassa varsin suuri riski, että pitämällä eläkeiän ennallaan maksatamme lapsillamme ja lapsenlapsillamme omat mukavuuseläkkeemme sen lisäksi he joutuvat joka tapauksessa meistä huolehtimaan kun riittävän työkyttömiä ollaan.

Eläkeiän nosto

Eläkeiän nostamista ei liene syytä tehdä kertarysäyksellä vaan jaksottamalla se pidemmälle ajalle. Päätös olisi syytä kuitenkin tehdä pian. Moni vastustaa eläkeiän nostoa, sillä että on itse joutunut sairauseläkkeelle tai työttömäksi. Lienee syytä kysyä, mitä nämä ihmiset hyötyvät sitten siitä, että eläkkeelle menevät aikaisin myös täysin työkykyiset ja työelämään kelpaavat. Juuri heidän työllään on mahdollista luoda sitä säästöä, jolla huonompiosaisten eläkkeet maksetaan, sen lisäksi, että he säästävät omaa mukavuuseläkettään varten.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti