27.4.2015

Taidemaalaus A - Matti Kurki

Aloitin oman taidemaalauksen opiskeluni Hiidenopistossa, Taidemaalaus A kurssilla, jota Matti Kurki on vetänyt noin 15 vuotta, syksyllä 2012. Hiidenopisto haluaisi nyt lopettaa vanhojen (yli 68 vuotiaiden opetustyön). Lupasin tänään kevään viimeisellä tunnilla laatia vetoomuksen päätöksen perumisesta. Tästäpä siis alkaa varsinainen teksti:

VETOOMUS

Hiidenopiston tulisi sallia vanhojenkin opettajien käyttö – etenkin, kun kyse on opetuksen jatkuvuudesta ja laadusta.

Taidemaalaus A ei ole eikä ole ollut kuten mikä tahansa opintokurssi, joka käydään kerran ja opit on siinä. Päinvastoin kyse on pitkästä historiasta, ihmisyhteisöstä ja sen yhteisön toimintaa ohjaavasta opettajasta Matti Kurjesta. Ilman vakituista opettajaa ryhmällä ei ole sellaista jatkuvuutta, jota vaaditaan hyvään taiteelliseen ilmaisuun pyrittäessä – kohti jotain suurempaa, ettei jopa henkisempään, kuin pelkkä teknisesti taitava maalaus. Matti Kurki on kyennyt hyödyntämään omaa erikoisosaamistaan ajaessaan ryhmäänsä kerta kerralta parempiin suorituksiin, joihin on voinut tutustua vuosittaisessa kevätnäyttelyssä. Taidemaalaus A:ssa on vahva yhteishenki sellaisella myönteisellä tavalla, joka mahdollistaa myös uusien oppilaiden mukaantulon. Opettaja on kyennyt antamaan raskastakin kritiikkiä, jota on kyetty prosessoimaan ryhmän hyvän yhteishengen avulla.

Jos Matti Kurki ei voi opettajana voi enää syksyllä 2015 jatkaa, niin siitä saatava hyöty lienee varsin pieni, mutta suuri tappio on jo vuosikymmeniä toimineen tiiviin taidemaalausryhmän varsin luultava loppuminen - oppilaiden puutteessa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti