15.2.2021

Kuinka ennustaa tulevaa II?

Vajaa vuosi sitten (24.3.2020) kirjoitin Professoriblogiin tekstin koronaviruksesta ja tulevan ennustamisesta malleilla. Teksti loppuu näin:

Matemaattisten mallien epävarmuudesta huolimatta luotan niihin enemmän kuin useimpiin muihin arvioihin. Olemme nyt siinä onnellisessa tilanteessa, että tieteellistä tietoa ja käytännön osaamista on käytettävissä pandemiasta selviytymiseen, ilmastonmuutoksen torjuntaan ja ydinjätteiden turvalliseen loppusijoitukseen.

Luottakaamme siis viranomaisten ja tutkijoiden tilannearvioihin ja niistä seuraaviin koveneviin rajoituksiin. Lopullisen analyysin voi tehdä vasta tilanteen mentyä ohi. Vasta silloin selviää valintojen hyvyys ja oikea-aikaisuus. Kriisin jälkeen voidaan arvioida miltä vältyttiin ja miltä olisi voitu välttyä. Juuri nyt kriisin keskellä on viisainta luottaa viranomaisten malleihin, koska heillä on käytössään laajin tietopohja ja pitkäaikainen kokemus. Kritisoinnin vapaus meille jää, mutta siinä toimessa maallikon on hyvä ymmärtää oman osaamisensa rajat ja omien malliensa suuret epävarmuudet.

Enpä osannut aavistaa, että vielä vuoden kuluttua tilanne on niinkin vähän ohi kuin se nyt on. Tieteellinen tieto on tuottanut rokotteita odotettua nopeammin, mutta niiden tuotanto on toivottua hitaampaa. Noita "muita arvioita" kuin matemaattiseen mallinnukseen ja tieteelliseen tietoon on odotetun laisesti ollut paljon viruksesta, sen hoidosta, taloudesta, rokotteista. Suomi on selvinnyt toistaiseksi varsin vähin vaurioin, ja syynä saattaa olla vähäinen väestö ja harvaan asuttu maa, joka on tavallaan kaukana kaikesta, mutta varmaan syytä on ollut oikea-aikaisissa päätöksissä ja hyvin tottelevassa kansassa.

Kritisoinnin vapaus meille jää, mutta siinä toimessa maallikon on hyvä ymmärtää oman osaamisensa rajat ja omien malliensa suuret epävarmuudet. Asiantuntijat pitää päästää kriisin loputtua käymään huolella läpi tehdyt ratkaisut, niiden hyvät ja huonot puolet, parannusehdotukset, muut huomiot. Tässä vaiheessa lienee taas olennaista, että niin asiantuntija kuin maallikotkin pääsevät ääneen - on aikaa keskustella ja paneutua ilmiöön. Korona ei jää viimeiseksi kriisiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti