5.2.2022

Vanhuuseläkkeistä

 Aloittaessani työurani valtiolla, jonka palveluksessa tavalla tai toisella olen ollut lähes koko työelämäni ajan, eläkeikä oli 63 vuotta ja eläkelupaus 66 % neljän viimeisen vuoden palkasta. Eläkekertymä oli ruhtinaalliset 2,2 % vuodessa, joten kaiketi tuo 66 % olisi kertynyt 30 vuodessa - eläkkeen laskenta on toki niin monimutkaista, etten voi olla tästä varma.

Sitten tuli 90-luvun lama ja eliniät olivat pidentyneet, jolloin uudeksi henkilökohtaiseksi eläkeiäksini tuli 64 vuotta ja 4 kuukautta. Isosta kertymästä luovuttiin (sama 1,5 % kuten muillakin), mutta aiemmasta palvelusta kertyneet 0,2 % vuodessa jäivät osaksi lopullista eläkettä, jos ja kun eläkkeelle lähtisin valtion palveluksesta tuossa henkilökohtaisessa eläkeiässä tai sen jälkeen.

Jossain vaiheessa eläkkeen määrää korotettiin reilusti (kertymä taisi olla 4,5 % vuodessa), jos jatkoi työntekoa 63 ikävuoden jälkeen - maksimi 68 vuotta. Eläke taisi silloinkin määräytyä viimeisten työvuosien perusteella, mikä suosi kovasti akateemisesti koulutettuja.

Sitten kaikki muuttui: eläkkeen kertymistä alettiin laskea koko työuran todellisten ansioiden perusteella, omalla kohdalla alin eläkeikä nousi 64 vuoteen, eläkkeen kertymisen loppumisen ikä nousi samalla 69 vuoteen; minua nuoremmilla se on kohta tasan 70 vuotta.

64 vuotta on nyt tullut täyteen, mutta tuota valtion lisäosaa (0,2 %) saan aikaisintaan neljän kuukauden päästä, valtion päättämä tavoite-eläkeikäni on 65 v 1 kk. Eläkeitä leikataan moninaisin tavoin aiempaan verrattuna. Niinpä saadakseni tuon 66 % tämän hetkisesta palkasta työtekoa pitää jatkaa melkein 67 vuoden ikään.

Toisaalta eliniät ja eliniän ennusteet ovat muuttuneet paljon. Ensimmäisen kerran, kun luin käsitteestä, miesten eliniän ennuste oli noin 67 vuotta. Huolestuin silloin rakennusmaalari isästäni, kun ammattikaan ei pitkää ikää edistänyt,  mutta hän on elänyt jo 87 vuotta. Syntyessäni ennuste oli kuukauden alle 65 vuotta. Tässä vaiheessa elossaoleville ikätovereilleni ennustetaan 79 vuotta. Ja tänä vuonna syntyville miehelle jopa 79 vuotta, jolloin heidän eliniän ennusteensa yli 60-vuotiaina liene paljon tuotakin pidempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti