7.7.2014

Herättäjäjuhlilla neljällä vuosikymmenellä

Heinäkuu 1982: neljä nuorta aikuista pakkautuu pieneen 100A Datsuniin Lohjalla ja suuntaavat kohti Ylihärmää ja herättäjäjuhlia. Kesä on kuuma, puheita ei oikein jaksa kuunnella ja pääsemme yöksi jonkun paikallisen pariskunnan kesämökille, mikä oli varsin ystävällistä, kun teltassa nukkuminen ei oikein houkutellut. Minulla on pari kuvaa tallessa ja lisäksi muistan paluumatkan lämmön, kun 100A:n lämpömittari hätyytteli ylärajaa ja ainoa mahdollisuus oli hidastaa hiukan vauhtia.

Heinäkuu 2014: yksi reilusti yli viisikymppinen mies ajaa tuliterällä Hybridi Auriksella Lohjalta Lapualle ja nukkuu yksin hotellissa Seinäjoella, eikä oikein vieläkään jaksa kuunnella seurapuheita.

Siinä välissä olen vieraillut herättäjäjuhlilla 15 kertaa (paikkakunta, vuosi, päällimmäinen muisto)
1. Suomussalmi 1987 – paluumatkalla pari peuraa hyppäsi tielle 120 km:n vauhdissa ja pienessä Unossa oli kaksi aikuista ja neli- ja yksivuotiaat lapset, mutta Unolla onnistui väistö.
2. Mäntsälä 1988 – nuorten tilaisuus pidettiin jonkinmoisen sorakuopan pohjalla.
3. Turku 1990 – lapset kaatavat penkin lyhyellä vierailuilla juhlilla, joilla lasten äidin täti on pääemäntä.
4. Nurmo 2000 – kesäillan maisema Nurmon kentällä jäi mieleen, mutta kerron muusta elämäkerrassani.
5. Järvenpää 2001 – nukuimme teltassa poikani kanssa, joka oli käynyt hiukan aiemmin Aholansaaren riparin, ja olin jättänyt auton ikkunat kokonaan auki ekaksi yöksi (syynä ehkä stressi).
6. Sievi 2002 – ensimmäinen juhla vähän kauempana, jossa olin uudessa seurassa, mutten seurustellen (kts edellinen täydennys)
7. Suonenjoki 2003 – juhlilta suoraan kummitytön rippijuhliin Kouvolaan käymättä suihkussa välillä (yöt teltassa, päivät kuumalla kentällä, eikä suihkuja)
8. Ylistaro 2004 – mahdottoman iso kirkko.
9. Saarijärvi 2005 – hienon järven rannalla, kuten nimikin antaa odottaa, mutta tällä kohtaa muisti pätkii lukuun ottamatta surkuhupaisaa anekdoottia, jonka kuulette taas elämäkerrassani.
10. Ylivieska 2006 – uusi seura oli vielä täällä mukana ja katsoimme jalkapallon pronssiottelua lauantain oheisohjelmana, eikä paikallinen tarjoilija tahtonut löytää Strongbow-pulloa mistään, vaikka tiesi sellaisia heillä olevan.
11. Espoo 2008 – Leppävaaran urheilupuistossa, jonka kentälle päätin juoksijanurani vuonna 1972 kilometrin juoksun ennätykseeni – seuraava vuonna hajosi polven nivelkierukka (yksin kotoa käydessä juhlista puuttuu jotakin).
12. Kiuruvesi 2010 – ihan yksin matkassa ensimmäistä kertaa ja samalla ensimmäinen kerta hotellissa.
13. Oulu 2011 – ensimmäisen kerran lentokoneella ja toisen kerran hotellissa, ja treenatessa kesken juhlan joudun todellisen myrskysateen keskelle.
14. Isokyrö 2012 – Vaasassa yötä ja pitkä ajelu Kyrönjoen rantaa pitkin.
15. Haapajärvi 2013 – uusi seura ehti taas juhlille ja kävimme myös Mika Myllylän haudalla.

80- ja 90-luvun juhlia jäi väliin työkiireiden, varattomuuden, haluttomuuden ja muiden syiden takia. Vuoden 2007 juhlien aikaan oli siskontytön hienot häät, joista kerrottiin Hesarissa komeasti koko sivun juttuna 8.7.2012 lehdessä. Vuonna 2009 vain kiukuttelin, mutten kerro kenelle. Mutta aika hieno listahan tuo on ja täytyy myöntää, että mukavaa, ajatuksia herättävää ja aika ajoin tuskaista on juhlilla ollut. Ehdotan lukijalle joku kesä osallistumista, koska edeltä voinee havaita, että ei se ihan niin vakavaa ole.
Melkein koko 2000-luvun alun juhlat olivat samana viikonloppuna kuin Kiskon triathlon-kisat ja siitä tuli suuria ongelmia sille harrastukselle. Jo vuosia ovat olleet kumminkin eri viikonloppuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti