17.7.2014

Jälleen kerran uutta tietokonetta testaamassa

Sain tänään otettua käyttöön uuden tietokoneen mallinnustiimillemme. Eihän se mitään ole verrattuna meidän uuteen laskentaklusteriimme (11 noodia, joissa kussakin muistia 128 GB ja ytimiä 20), mutta tässä Windows 8.1 koneessa on 20 ydintä ja 256 GB muistia, joten COMSOLin pitäisi siitä juoheasti pyöriä ja niinpä tuo näyttää tekevän.

Aloitin tietokoneurani (HP:n laskimia lukuun ottamatta) Commodore 64 koneella, jonka nimestäkin ymmärtää siinä olevan muistia 64 kB eli uudessa on vaatimattomat 4 000 000 kertaa suurempi muisti. Vuosi taisi olla silloin 1985, mutta sitä en muista varmuudella. Kellotaajuus C64:n yhdessä prosessorissa oli hiukan vajaa 1 MHz, kun tämä uusi mylly kellottaa melkein 3 GHz niillä 20 ytimellään. Nopeusero taajuuden suhteen siis luokkaa 60 000, mutta bittejä on nyt 64 ja C64:ssä 8, ja tietenkin nykyisin on jos jonkinlaista, koska muistien nopeus ei ole kasvanut yhtä jalkaa muistin koon kanssa.

Tein C64:llä myös tieteellistä työtä ja muun muassa laskin sillä tulokset teoreettisen fysiikan pro gadu työn analyyttiseen malliin. Kuvat piti tehdä käsin millimetripaperille, ja myöhemmin kävi ilmi, että käsin piirtäminen on huono asia, koska silmän ja käden yhdistelmä tahtoo siirtää tuloksia hiukan (siis vain hiukan, mutta kumminkin) johonkin (toivottuun) suuntaan. Harjoittelin sillä myös konekielistä ohjelmointia ilman assembleria, joten en oppinut ohjelmoimaan, mutta opin ymmärtämään prosessorin toimintaperiaatteen kaikkine suorine ja epäsuorine muistihakuineen (mistä osoittteesta pitää hakea datan osoite jne.).

Vuonna 1989 sain tavallaan palkkiona mikroverkon asentamisesta (käytettiin mm. valokaapeliyhteyksiä)  Toshiba T5200 koneen, jonka kellotaajuus oli jo 20 MHz ja muistia vakiona 2 MB ja laajennettavissa 8:aan, mikä ei kuitenkaan sitä lopulta yrittäessäni onnistunut. Tuo verkkokäyttöinen, mutta kannettava (8,5 kg menee olalla, vaikka olisi nuttu tai t-paita nurin, kuten kerran linja-autopysäkillä huomasin olevan) kone palveli minua töissä viisi vuotta ja sillä tein kaiken väitöskirjaan tarvittavan monen muun asian lisäksi; kannoin sen kotiin lähes joka päivä. Sen hinta oli 38 000 tuon aikaista markkaa, joka inflaatiokorjattuna on reilu 10 000 euroa eli kutakuinkin samanhintainen kuin tuo meidän uusi koneemme. Vuonna 1989 ajelin kaksi vuotta vanhalla Fiat Unolla, jonka hinta oli vaihtaessamme sen Fiat Tipoon kesällä samaa luokkaa T5200:n kanssa; Fiat Punton vuosimallin 2012 saa nytkin tuon tietokoneen hinnalla, jossa ei siis ole arvonlisä- eikä autoveroa, jotka Puntoa rasittavat.

Millaisia tietokoneita mahdetaankaan tehdä 25 tai 30 vuoden kuluttua? Muistiin tuntuu tulevan noin bitti lisää vuodessa: uuden laskentakoneemmee muistin osoittaminen vaatii 38 bittiä, kun C64 tarvitsi 16, joten 64 bitin muistiavaruus alkaa silloin olla loppuun kaluttu.

Vuonna 1988 olin Risto Linturin pitämällä kymmenen päivän mikrotukikurssilla, jos hän muun muassa pohti sitä mihin 32 bittisen systeemin kahden gigatavun muistiavaruutta voisi tarvita (tarkalle lukijalle tiedoksi se, että Intelin systeemeissä yksi bitti varattiin kuvaamaan prosessorin tilaa, muuten olisi ollut käytössä 4 gigatavua): vaikkapa pitämään tallessa perustiedot kaikista englantilaisista viranomaisen tietokoneen muistissa tai ainakin osoite kovalevyllä tms. Nyt tiedämme, että tuota muistia tarvitaan vaikkapa tekstinkäsittelyyn, kuten juuri nyt teen. Tuolla 64 bitin tavalla muistiavaruus on siten 16 miljardia gigatavua, joten siihen mahtuisi vaikkapa kaikkien nyt elävien ihmisten elämästä kuukausittain otettu valokuva. Yhden ihmisen elämän videofilmi kymmenellä videokameralla hd-tasoisena kuvattuna mahtuisi helpolla tuollaisen koneen ram-muistiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti