14.8.2014

Kuumia kesämuistoja 9

Kesä 1977, Saarikon leirikeskus, Lohja: Armeijaan menossa, mutta ajattelin kumminkin olla viikon isosena riparilla ennen palvelukseenasstumista 15.6.1977.

Rannassa on savusauna, jonka olen lämmittänyt useita kertoja aiemmin, mutta sinne on uusittu kiuas. Uhoan,että sauna on tänään todella kuuma, kun lounaalla halutaan tyttöjen vuoro ekaksi. Sauna lämpiää ja käyn siellä sisällä aina lauteilla asti, kuten on ollut tapani. Kerran otin kunnolla savua keuhkoihin ja ulos mennessä löin vielä pääni melkein yhtä kunnolla oven karmiin. Sauna tuntuu ehkä hiukan liian kuumalta, mutta huhtikuussa lämmitin kumminkin saunan tällä uudelle kiukaalle ensimmäistä kertaa ihan samalla tavalla ja hyvin meni; silloin oli ehkä hiukan kylmempi ilma.

Iltapäiväkahveilla joku huutaa, että saunasta tulee savua. Soittakaa palokunta! "Ottakaa lisäksi kuvia", huudan itse, koska on se ainutkertaista, jos sauna kerran on tulessa, ja olihan se. Ei palanut kovin pahoin, mutta korjauskelvottamaksi kumminkin. Paloauto ajoi Saarikon pihan läpi melkoista vauhtia, kun oli kuulemma kuskille tuttu paikka - uimassa oli käynyt.

Rikospoliisikin tuli paikalle ja kyseli "Lämmitettiin varmaan pitkään ja piipusta syttyi?". Savusaunaa lämmitetään toki pitkään eli 4 - 6 tuntia, mutta piippu siitä taitaa puuttua.

Jatkuu seuraavassa blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti