6.8.2014

Kuumia kesämuistoja 1

Kesä 1988 oli kuulemma ennätyslämmin kuten tämä 2014.

Huomenna menen samaan rakennukseen töihin, kuin tuona kesänä. Sisälämpötila on varmaan 30, kun siellä on kaikenlaista lämmittävää ulkolämmön lisäksi. Olin silloin tutkijan toimeni lisäksi mikrotukihenkilö.

Vuonna 1988 tietokoneiden 20286 prosessorit eivät osanneet kovin tehokasta numeerista laskentaa, joten meidän hommissa niihin asennettiin 80287 aritmetiikkaprosessori, joka muistutti suurta tuhatjalkaista. Sen toisessa päässä on kolo, joka pitää asettaa emolevyssä olevan kolon kanssa kohdakkain. Koneet oli ahtaita, hiki virtasi kuumuudessa ja kun lykkäsin koneen käyntiin, niin eihän se 500 euron prossu toiminut - oli mennyt väärinpäin. Ja siitä sain muiston lämpimästä kesästä, kun nuorena tutkijanalkuna pelkäsin tuhonneeni kallin prossun ja ehkä koko koneen. Vieläkin muistan virtaavan hien, joka kasteli kaiken, kun kaduin liian nopeaa asennusta.

Onnnelliseksi lopuksi se prossu ja koko kone lähti hyvin käyntiin, kun olin vaihtanut sen oikein päin. Se olisi ollut helppo rikkoa myös irti repiessä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti