26.1.2016

Helsingin yliopisto 27.1.2016

Oma pääasiallinen ja pitkäaikainen työnantajani VTT joutui aloittamaan ensimmäiset yt-neuvottelunsa vuonna 1993. Niiden seurauksena sai lähteä noin 300 henkeä. Olin silloin aktiivisesti mukana henkilöstön edustajana. Sen jälkeen on ollut monta yt-kierrosta ja moni tuttu ja pari parhaimmista ystävistäni on saanut lähteä. Kuitenkin väkeä on otettu myös lisää, joten ennen vuotta 2013 organisaatiomme koko pysyi noin 3 000 työntekijän paikkeilla, joten työpaikkoja ei oikeasti menetetty vaan organisaatio vain vaihtoi muotoaan pysyäkseen kehityksessä mukana. Viime vuosina väen määräkin on vähentynyt.

Samaan aikaan kaikki tutkimuslaitokset vähentävät väkeään kuten myös useimmat yliopistot. Oma yliopistoni ilmoittaa tämän kirjoittamisen jälkeisenä päivänä (27.1.2016) tutkimus- ja opetushenkilöstönsä vähennyksistä; tukihenkilöstön suurista leikkauksista on jo ilmoitettu.

Kilpailu rahoituksesta on kiristynyt Suomen lisäksi myös EU-alueella, eikä rahoituksen kasvua ole näkyvissä lisävuosina. Yritän ohjata viittä nuorta tutkijaa tohtoreiksi, mutta pieni epätoivo alkaa vallata mieltä, vaikka tietenkin käymme kaikki mahdolliset rahoituslähteet huolella läpi, jotta heillä olisi valmiina tohtoreina mahdollisuudet jatkaa tutkimustyötä. Osa jatkaa varmuudella, mutta yhä suurempi uhka alkaa olla, että osan pitää työllistyä jossain muissa töissä.

En kirjoita tätä valittaakseni tai edes pyytääkseni lisää rahaa, vaan kertoakseni kuinka vaikeana tällainen ikääntynyt fyysikko Suomen tilanteen näkee. Tutkimus- ja opetusorganisaatiot ovat nyt pienenemässä, vaikka samalla pitäisi kehittää uutta osaamista ja uusia osaajia.

Haluan kertoa tukeni oman yliopistoni väelle! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti