19.2.2014

Haravoimaan helmikuussa?

Pidin tänään etätyöpäivää ja aamulla koiraa ulkoilututtaessa katselin, että pihaa voisi alkaa haravoida (haravoimaan). Viime vuonna tähän aikaan maassa oli lunta ja tiet jäässä. Odottelin silloin ei niinkään haravointia kuin maastopyöräilyä, johon pääsi maaliskuun lopussa nastattomilla renkaillani. Pihan haravoimisen aloittamisesta minulla ei ole merkintöjä. En alkanut haravoida, vaan kävin maastopyörälenkillä. Olisi se kyllä helpottavaa aloittaa haravointi jo nyt, koska pihaa on kumminkin n. 2000 neliömetriä.

Asuessani 80- ja 90 -luvun vaihteessa rivitalossa aloitimme haravoinnin aina keväällä ja syksyn lehdet olivat painuneet tiukasti nurmeen kiinni, joten homma oli raskasta. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana ehdotinkin syyshararvointia ja niin aloimme pitää pihatalkoita myös syksyllä. Toisaalta monenlainen biologinen toiminta nurmikolla kuulemma kärsii, jos lehdet harvoidaan jo syksyllä. Lehdet ovat joka tapauksessa aika kauniita maassa, joten olen yleensä odottanut niiden tummumista ennen haravointia. Viime syksyn lehdet pysyivät maassakin pitkän aikaa kullankeltaisina, jote haravointi siirtyi marraskuulle.

Pihassamme kasvaa isoja puita, jotka huolehtivat sen, että syys-, talvi- ja kevätmyrskyjen jäljiltä haravoitavaa riittää vielä keväälläkin.

Pihatalkoot rivitaloyhtiössä olivat ihan mukavia, mutta piti oppia laittamaan talkoo-oluet aivan pihan keskelle, jotta kaikki uskalsivat niitä ottaa. Yleensä olutta jäi yli ja hallituksen raskas velvollisuus oli juoda ne talkoosaunassa. Hallituksen, koska aktiivisimmat talkoolaiset yleensä kuuluivat hallitukseen, ja saunaan päätyi lopulta hallitus. Harkitkaa siis aktiivista osallistumista taloyhtiönne hallintoon, jollette joudu asumaan omakotitalossa kuten minä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti