15.10.2014

Elämäni HCM-kisat

Vuoden 1999 heinäkuussa tein ensimmäisen puolitriatlonkisani Joroisissa ja olin suunnitellut Helsinki City Maratonia (HCM) elokuulle. Tein kumminkin pitkän pyörälenkin, jolla väsähdin, ja menin siitä suoraan isäni synttäreille (10.8.), joilla yleensä jotain juodaankin. Liekö sitten puutteellinen palautuminen Joroisten kisasta yhdistettynä viikonlopun tapahtumiin tai myyräkuume, niin joka tapauksessa sain korkean kuumeen (40) ja erittäin kovat kivut. Yritin käydä töissä loppuviikosta, mutta kävin lopulta lääkärissä perjantaina ja minut määrättiin sairauslomalle toista kertaa elämässäni. Menin kotiin ja sohvalle perjantaina puolen päivän jälkeen ja nousin siitä maanantai-iltana. HCM olisi ollut lauantaina, mutta silloin jaksoin juuri ja juuri kävellä sohvalta vessaan.Tuskissani luin kumminkin epälineaarisista tilastollisista menetelmistä, joita olen sittemmin työssäni tarvinnut.

Triatlonit ja maratonit unohtuivat kahdeksaksi vuodeksi muiden huolien alle, mutta 2007 olin jälleen Joroisissa ja HCM:llä. Joroisissa pääsin maaliin. Maratonia edeltävinä päivinä vatsa alkoi vaivata ja jalat krampata; sykemittarin paristo nyykähti startissa; muuten meni mukavasti. Kävin kympin kohdalla toiletissa, mutta puolimatkaan tulin ajassa 2.01, mutta vatsa petti toisen kerran sen jälkeen, ja tauon jälkeen startatessa toinen pohje kramppasi. Taisi muuten olla sama pohje, joka kramppasi Joroisten kisan pyöräilyn lopussa, kun vaihdoin juottopaikalle tullessa ylämäkeen ajettaessa isommalle pienemmän sijaan; ajoin sitten toisella jalalla viimeiset 15 km. Kävelin aluksi, mutta sitten hyökkäsin radalta syrjään ja hieroin pohjetta, mutta sekään ei auttanut. Lauttasaaressa ensiapuporukka hieroi pohjetta pitkään, joten pääsin ryömimättä maaliin ajassa 5:19, vaikka otin välillä muutaman juoksuaskeleenkin.

Vuonna 2008 kävin Joroisten kisan, mutten uskaltautunut maratonille edellisen kesän kokemuksista viisastuneena ja olin hiukan kateellinen Alex Stubbille, joka oli kertaa sinä kesänä eka kertaa Joroisissa (juteltiinkin hetki vessajonossa) ja sen jälkeen HCM:llä. Viisi tunnelia juostiin sinä syksynä.

Miksi maraton ei maistunut kesällä 2009 on hiukan epäselvää, mutta keväällä 2010 murtunut solisluu esti valmistautumistani niin paljon, että maraton ja Joroinen jäivät väliin kuten myös kesällä 2009 (aikataulusyistä).

Kesällä 2011 oli raskas ohjelma ja liikaa harjoittelua, joka tukki reidet: Tukholman maraton todella tuskalla loppuun (4:38), perään puolimaraton Forssassa veljeni kanssa kisaten, Kisko, Joroinen (jalat jo ihan tukossa, jolloin ei väsyttänyt, mutta ei myöskään päässyt minkäänlaiseen vauhtiinkaan). HCM:n ravasin kumminkin loppuun ajassa 4:56 ja vielä Hangossa lokakuussa kävelin Itämeren maratonin. HCM:lle veljeni voitti minut runsaalla kahdeksalla minuutilla.

Keväällä 2012 iski koivuallergia ja kaikki kesän tri-kisat jäi väliin, mutta maratonille menin ja vaikka olin huonosti harjoitellut, niin HCM:llä tuli oma ennätys 4:32.

Kesä 2013 meni sitten Ironman UK Boltonin parissa, ja muut kisat jäivät väliin, ja keväällä 2014 iski taas se koivu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti