14.10.2014

Srk-vaalit 2014: On uskoa ja uskoa

”Mutta usko on luja luottamus siihen, mitä toivotaan, ojentautuminen sen mukaan, mikä ei näy.” Näin kirjoittaa Paavali Hebrealaiskirjeen luvussa 11, heti ekassa jakeessa, mutta vain vuoden 1938 käännöksessä. Uudempi kääntäjä on päätynyt varsin kryptiseen sanailuun: ” Usko on sen todellisuutta, mitä toivotaan, sen näkemistä, mitä ei nähdä.” Jälkimmäisen muotoilija lienee saanut vaikutteensa Wittgensteinilta, joka tosin vertaa ”sanomista” ja ”näyttämistä”. Yhtä kaikki uskossa on kyse muusta kuin siitä, että uskonko Newtonin mekaniikkaan, josta todella voi sanoa ja jopa laskea kaikenlaista ilman että pitää yhtään turvautua tuohon Wittgensteinin ”näyttämiseen”.

On uskoa ja uskoa: sellaista Paavalin uskoa, johon toivo tarrautuu vaikkei sitä nähdä, ja sitten sellaista uskoa, jossa tiede väistyy uskon tieltä noihin ”sanomiseenkin” liittyvissä asioissa. Jääkö jälkimmäiseen uskoon enää sitä toivoa? Itse olen elänyt tuon näkymättömän uskon mukaan, vaikkei uskominen mikään helppo asia ole kenellekään.

Mitä seuraa, kun usko muutetaan kuin tieteeksi, jossa on tiukkoja aksiomeja ja sääntöjä? Mielestäni siitä seuraa fundamentalismia, jossa tiedetään vastaus kaikkiin ja kaikkein vaikeimpiinkin kysymyksiin. Keskustelu on turhaa, koska oikea vastaus tiedetään jo. Ja usko muuttuu kerskailun kohteeksi: rukoillaan monisanaisesti ääneen, ei Jumalaa varten, vaan ihmisiä; kehuskellaan Jumalan rauhalla, vaikka ihminen päältä katsoen ei omaa edes auttavaa maallista rauhaa; pidetään itseä ja muita uskontovereita muita ihmisiä parempana; halutaan sulkea seurakunta maallisilta, jotka siis ovat tervetulleita, kunhan, kunhan muuttuvat tosiuskoviksi.

Kärjistän yllä, mutta tuossa osa syitä miksi haluan olla mukana nimenomaan Tulkaa kaikki – liikkeessä, jossa toki on omat fundamentalistinsa. Kumminkin voisimme toivoa, että seurakunta on meitä kaikkia varten: niitä, joiden usko heikko; niitä, joiden usko on vahva; ja niitä, joiden on vaikeaa enää uskoa tai luottaa mihinkään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti