21.3.2014

Elämäni huoltoasemat 1

Aina, kun ajan Tampereelle, kuten tänään tein, niin Linnatuulen ohi ajaessani tulee mieleen se perjantaipäivä, jolloin tulimme työkaverini kanssa tapaamisesta Tampereella: olimme kahvia juomassa, kun Espoosta työkaveri soitti ja kertoi, että kohta pidetään tiedotustilaisuus isosta organisaatiomuutoksesta. Onhan kaikenlaisia muutoksia aikojen saatossa tapahtunut, mutta mielenkiintoista, että tuo muistikuva jäi kiinni Linnatuuleen.

Mitään vastaavaa yksittäistä muistoa ei tule mieleen Suurlohjankadun Essosta, jonka ohi kuljin mm. kouluun seitsemän vuotta. Kittfallin Essosta (St1 nykyään, mutta mielessäni edelleen Esso) tuo mieleen kesäharjoittelun IVOn muuntoasemalla vastapäätä tien toisella puolella: kävin siellä tankkaamassa Lada Nivaa, ja yritin painaa lisää kaasua alennusvaihde päällä; turha toivo, sillä kaasu oli jo pohjassa. Evijärvellä 80-luvun alussa oli parempi auto, koska huolimatta tankkauksesta tunnissa tuli ajettua yli 100 km – rikos lienee vanhentunut.

Vuonna 1991 Saksassa kävin huoltoasemalla kysymässä neuvoa yhdestä osoitteesta kehnolla saksan kielen taidolla ja jotenkin kummasti ohjeistus painui päähän kertakuulemalla: links-rechts-geradeaus-links-links-rechts ... . Samalla reissulla pysähdyttiin moottoritiellä tankkaamaan ja autoja oli kuin markkinoilla ja niitä tankattiin pitkillä pitkillä letkuilla ja maksettiin käteisellä. Italiassa, edelleen samalla reissulla, näimme huoltoaseman, jonka pihassa oli pesukone harjoineen, muttei mitään seiniä ympärillä.

Jyväskylän ja Kuopion tien (siis Helsinkiin tai Helsingistä) risteyksessä on huoltoasema, jonne poikettiin Jyväskylän reissulla työkaverini kanssa ja aivan sattumalta samalla huoltoasemalla oli kuopiolainen professori, jolla oli näytepaketti työkaverilleni.

Oulun Zeppeliinillä en tahtonut pystyä kävelemään tankkaukseen vaatimaa muutama metriä vuonna 1997: olin ajanut Rukalta yhtä soittoa pysähtymättä ja sitä aiemmin lopettanut kesken Karhunkierroksen 50 kilometrin jälkeen.

Sitä huoltoasemaa, jonne kävelin bensaa hakemaan, kun olin tulkinnut Ladan bensamittarin väärin, en halua muistella, enkä sitäkään, josta soitettiin kyyti, kun viikon vanhasta Fiat Tiposta hajosi vesipumpun tiiviste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti