20.3.2014

Ydinvoima ja sukupuolineutraali avioliitto - täysin irrationaalinen arvio

Olen hämmentyneenä seurannut monia keskusteluja ja niissä käytettyjä perusteluja. Tänään keskusteltiin televisiossa Fennovoiman ydinvoimahankkeesta, jota vastustetaan ja varmasti myös puolustetaan (jälkimmäiset eivät ole niin äänessä) todellisuudessa sillä perusteella, että vastustaa tai puolustaa ydinvoimaa. Sen jälkeen aletaan kerätä argumentteja ydinvoiman kalleudesta (halpuudesta) tai venäläisyydestä (kotimaisuudesta) jne. Eikös sitä nyt voisi vaan ajaa omaa asiaansa kertomalla oikeat perustelut? No, tietenkin ymmärrän, ettei voi, koska kaikki kuvittelemme, että päätökset pitää tehdä rationaalinesti, vaikkei niitä kukaan oikeastaan niin tee (lue esim. Kahneman, Nopea ja hidas ajattelu, jos et usko fyysikkoa).

Mielestäni aivan sama asia ilmenee sukupuolineutraalissa avioliitossa, jonka puolesta ja jota vastaan esitetään mitään kummallisempia ajatusrakenteita, joista useimmat eivät kestä puolta minuuttia oikeaa rationaalista ajattelua. Voisiko tässäkin olla kyse siitä haluamme, ei siitä mikä on absoluuttisesti oikein? Rationaalisuudella naamioidaan oma mielipide vaikuttamaan joltain muulta kuin omalta mielipiteeltä.

Ydinvoimaan joudun olosuhteiden pakosta suhtautumaan lievän positiivisesti, joten pääsen siitä kuin koira veräjästä – ainakin eläkkeelle lähtöön asti.

Sukupuolineutraalista avioliitosta joku ystävistäni loukkaantuu, olen mielipideasteikolla missä vaan, joten en kerro kantaani, vaikka siihenkin voi suuttua. Jos suutut, laske kuitenkin kymmeneen ennen kuin lyöt! Ehdin alta pois tai huomaat, etten ole vihasi väärtti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti