7.3.2014

Urheiluvaatemateriaalit

Varsin harvoin on sillä tavalla mukava ilma, että urheilu ilman hyviä vaatteita tuntuisi mukavalta. Kovin harvoin tosin Suomessa on liian kuuma, mutta erilaisissa kestävyysurheilutapahtumissa 24 astetta alkaa suomalaisille olla jo kuuma, kun mennään kovaa. Joroisten puolenmatkan tri-kisassa (pyöräilyyn kuluu minulla noin kolme tuntia ja juoksuun yli kaksi) olen ollut kaksi kertaa mukana noin 15 asteen lämpötilassa ja sateessa. Kummallakin kerralla selvisin hyvin hihattomassa tri-asussa, joten 24 astetta voisi olla aika lämmintä, mutten ole sellaisella kelillä koskaan ollut pitkässä kisassa. Kiskossa pikamatkan kisassa pari vuotta sitten lämpötila oli noin 31 astetta, ja silloin pyöräilyn jälkeen vaihtaessani varusteita juoksuun tuntui todella kuumalta, kun vaihdossa ei ole mitään virtaavaa ilmaa jäähdyttämässä. Kuumaan voi vain harjoitella ja totutella, jos olosuhteet suosivat, mutta vaatteita ei voi loputtomasti vähentää.

Kylmässä ilmassa on mahdollista lisätä vaatteita, mutta ennen tuulenpitäviä ja kumminkin hengittäviä vaatteita homma ei oikein toiminut. Talvella 1978 sain hiihtää helmikuussa Helsingin edustan jäällä etummaisten rannikkolinnakkeiden paikkeilla. Valtion varusteissa ja 24 asteen pakkasessa, jota kova läheiseltä sulalta mereltä puhaltava tuuli tehosti, tuntui lähinnä, että päällä ei ollut mitään. Onneksi kuitenkin 20-vuotiaana kestää kaikenlaista. Tuohon aikaan oli toki tarjolla tuulenpitäviä asuja, mutta ne eivät sitten läpäisseet vesihöyryä yhtään.

Tänään (maalikuun alussa) olin pyöräilemässä neljä tuntia maastopyörällä. Lämpötila oli 2 astetta plussan puolella, tuulen nopeus 5 m/s ja puuskissa 8 m/s. Ilmatieteen laitoksen nettisivujen tuollaiset olosuhteet vastaavat kuutta miinusastetta. Maastopyörälläkin on helppo polkea tasamaalla vastatuuleen kahta kymppiä (vajaat 6 m/s) ja alamäissä vauhti kasvaa kaksinkertaiseksi tai enemmän. No, palelinko? Täytyy myöntää, ettei tuntunut kovin lämpimältä, mutta vastatuuleen mennessä suurin ongelma oli kasvojen jäähtyminen ja korviin tunkeva tuuli, kun en ole tottunut käyttämään kasvojen suojusta.

Päällä oli alushousut, tekninen t-paita, lyhyet kesäjuoksuhousut, kulunut fleecetakki, hiihtohousut (tuulenpitävät), ohut hiihtotakki (tuulenpitävä), ja kaiken päällä vielä ohut pyöräilytakki (tuulenpitävä); jalassa pitkät kompressiosukat ja pyöräilykengät, päässä ohut fleecepipo ja pyöräilykypärä. Siis ei edes pitkiä alusvaatteita. Eikä tullut kovin hikinenkään olo missään vaiheessa. Urheilumateriaalit ovat kerrassaan hämmästyttäviä ja lisäksi vielä varsin kestäviä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti