31.3.2014

Ylpeys ja ennakkoluulo: vakionopeudensäädin

Ostaessani uutta auto vuonna 2003 väitin myyjälle, että minähän en mitään vakionopeudensäädintä tarvitse, en ole tarvinnut enkä tule tarvitsemaan, kun moista tarjottiin ja vieläpä runsasta maksua vastaan. Niinpä ajelin sitten kuusi vuotta farkku Corollalla ilman huolen häivää ja säädintä.

Vuonna 2009 olin satunnaisprosessien ja työnantajalle kiukuttelun seuraukseni elämäni varoissa ja lähdin tyttäreni seuraksi Australiaan, jossa ajelin 1300 km Priuksella, joka on mukava auto väärinpäin ajettavassa maassa ja siinä oli sekin – vakionopeudensäädin. Odotus omaan autoon ei enää kuitenkaan ollut pitkä sillä jo alkuvuodesta olin sopinut kaupat Corollan vaihtumisesta Avensikseen, jossa tuollainen härveli on muun härvelin ja vempukkeen lisäksi. Ave tulikin sitten pari viikkoa Australian jälkeen.

No, siitä tuli sitten tietysti tapa, että laittaa vaan säätimen päälle ja kruisailee kaikkialle ja työmatkallakin. Hiukan haittaa kuusi vaihdetta, joiden ansiosta ihan kaikkiin mäkiin ei mennä kutosella, vaan vitosella, ei kun ei enää riitä, nelonen, ei jaksa kiihtyä – kolmoselle, niin voimaa riittää.

Huono puoli noissa säätimissä ei liity minun ajamiseeni (ajan paremmin kuin muut, niin kuin koko suomalainen kansa ;) ), mutta muihin, kun moottoritiellä kruisailee autoja kutakuinkin samalla muttei ihan samalla nopeudella, jolloin ohittamiseen kuluu aikaa, ja on pakko olla koko ajan ohituskaistalla, ettei vaan jää mottiiin jonkun hitaan auton taa, ja siinä hidastaessa, kun jarruttaa, niin säädinkin pitää palauttaa takaisin. Joten koko kansa ajaa vasenta kaistaa ja moottoritielle on turhaan tehty toinen kaista, kun riittäisi joku levike silloin tällöin.

Mutta kauniina kesäiltana, kun matka on kauas pois, nopeusrajoitukset vaihtelevat 80-100-100-80-100 jne., poliisi vaanii puskissa ja kameroissa tutkilla, niin säädin asentoon 100 km/h, jolloin Ave oikeasti kulkee 90 km/h, niin voi melko rauhassa nauttia kesästä, kuluttaa vähän polttoainetta (bensaa reilut viisi satasella) ja kumminkin pääse kohtuudella eteenpäin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti