29.3.2014

Epätasa-arvon synty ja kehittyminen 1

Tilastokeskuksen (tilastokeskus, palkat) tietojen mukaan palkat näyttävät yleensä nousevan 40 ikävuoteen asti kaikilla; korkeamman koulutuksen myötä palkkatason nousu jatkuu vanhemmalla iälle. Työelämässä vallitsee siis aivan selvä ikälisäjärjestelmä, jonka ansiosta eläkkeelle lähtijöiden palkkataso on varsin hyvä – he ovat tällä hetkellä 50-luvun alussa syntyneitä

Huonojen aikojen pitkittyessä palkankorotukset alkavat olla monessa yrityksessä jäissä, jolloin työelämässä jonkin aikaa olleet noin kolmekymmentä vuotiaat eivät pääse mukaan tähän ikälisäsysteemiin. He ovat siis 80-luvun puolivälin paikkeilla syntyneitä, jotka kokivat lapsuudessaan ja nuoruudessaan myös edellisen laman vaikutukset. Työelämään ovat tulleet ja osittain vasta ovat tulossa 90-luvulla syntyneet ja arvelen, että heidät yritetään palkata vielä aiempaa huonommilla ehdoilla.

Epätasa-arvo on siis syvenemässä ikäluokkien välillä ja lisäksi huonoimmassa tapauksessa nyt alle 40-vuotiaat saattavat joutua kantamaan vielä ison joukon hyvin ansaitsevia eläkeläisiä, vaikka oma elintaso laskee koko ajan.

Kuulun itse kohtuullisen hyvin ansaitseviin (valtion töissä olevista kumminkin), joten en ajaa omaa asiaani, vaan olen pikemminkin alkanut syvästi huolestua tilanteesta ja sen kehittymisestä aina vaan huonompaan suuntaan.

Suvivirren kuuleminen pakosta tai sen kuulematta jääminen toisenlaisesta pakosta vaikuttaa melko pieneltä tasa-arvo-ongelmalta. Mielestäni tuo asia voidaan ratkaista pienellä suvaitsevaisuudella puolin ja toisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti