8.3.2014

Miksi jaksan juosta kolmen tunnin lenkin

Esipuhe

Mielestäni energia ja tehoa pitäisi mitata yksiköissä joule (J) ja watti W, ja niiden monikertoina. Keskipainoinen keski-ikäinen ihminen kuluttaa levossa noin 75 W (hehkulamppu), josta koko päivän energiankulutukseksi saadaan vähän yli 6 MJ tai noin 1 500 kcal; vuodessa kulutan siis pelkkään elossa pysymiseen noin 2.4 GJ. Kulutan kotonani sähköä keskimäärin 340 watin teholla, josta vuoden sähköenergian kulutukseksi saadaan noin 11 GJ, mutta yleensä sama asia kerrotaan muodossa 3 300 kWh. Ison ydinvoimalaitoksen teho on luokkaa 1 GW, joten vuodessa tarvitsen kodin sähköihin tuollaisen voimalaitoksen tuotantoajasta 11 s. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta idea on se, että käyttämällä eri asioissa eri energian ja tehon yksiköitä kadotetaan vertailtavuus. (M = miljoona, G = tuhat miljoonaa eli miljardi).

Sykemittari

Vuonna 2008 sain uuden sykemittarin muistaakseni 50-vuotislahjaksi, ja siinä oli semmoinen ominaisuus, että se arvioi harjoituksessa kuluneen energian yksiköissä kcal. Mittari ei kestänyt toiminnassa kuin kolme vuotta, jonka jälkeen osti uuden Polar RS800CX mittarin, joka sekään ei tunne yksikköä joule, joten kerron kaiken yksikössä kcal. Polarin mielestä kulutukseni on 300 kcal tunnissa syketasolla 90 (minuutissa) ja arvioidulla maksimisykkeelläni 180, 1 200 kcal/h. Yksi syke lisää minuutissa kasvattaa siten kulutusta 10 kcal/h ja esim. tyypillisellä 120:n sykkeellä kulutus on siis arviolta 600 kcal/h. Itse kukin voi arvioida tuollaisen arvion luotettavuutta, mutta mielenkiintoista on se, että sillä tavoin tehdä vaikkapa kuukausittaisen kulutustavoitteen ja kuukausia voi sitten verrata toisiinsa riippumatta siitä mitä urheilua on harrastanut. Siihen, että mittaus ei kaikissa lajeissa onnistu kovinkaan helpolla palaan myöhemmin.

Tavoitteet

Niinpä kykenin asettamaan tavoitteita harjoittelulleni ja osittain sen seurauksena harjoitusmäärät alkoivat kasvaa. Aluksi olin erittäin tyytyväinen kuukauteen, jonka energiankulutus harjoituksissa oli 15 000 kcal. Nykyisin vertaan viikoittaisia kulutuksia ja suurin tähän mennessä taitaa olla n. 12 000 kcal! En kerro nykyisiä tavoitearvojani, mutta ovat ne paljon alle tuon maksimin

Tavoitteissa pysyminen

Ostin vuonna 2008 kilpasukset (luisteluun), mutta tositoimiin niillä pääsin vasta alkuvuodesta 2010, jolloin alkoi ensimmäinen kunnon talvi pitkään aikaan. Olihan se hienoa, kun sai hurjia kulutusmääriä melko helpolla, kun hiihtäminen ei rasita samalla tapaa kuin juokseminen ja se on paljon juoksemista palkitsevampaa. Pelkoni oli suuri, että kun lumi sulaa, niin milläs sitten pidetään harjoituksia samalla tasolla. Huoleni oli turha ja kahdesta syystä, joista toinen on solisluun murtuminen juoksulenkillä huhtikuussa. Toinen syy oli se, että kun oli korkealle harjoittelumäärätasolle päässyt ja siellä pysymistä voi mitata, niin onnistui se juoksemallakin. Aluksi oli vaikea totuttautua pitkiin juoksulenkkeihin, mutta kyse oli lähinnä asenteesta. Nyt olen tilannetta helpottanut maastopyörällä, jolla voi harjoitella pyöräilyä aika monenlaisissa keliolosuhteissa. Mutta tärkeintä on asenne, tavoitteet ja tavoitteissa pysymisen mittaaminen.

Lajien vertailu

Vertaan lajeja sillä lailla, että yritän selvittää parhaan arvion kilometrien matkan kulutuksesta ja tähän olen päätynyt: maantiepyörä 25–30 kcal, maastopyörä 30–40 kcal, hiihto 60–70 kcal, juoksu 75–85 kcal ja uinti 300-350 kcal. Jos näitä kertoimia joutuu käyttämään, niin joka kerta on hyödyllistä arvioida keliolosuhteet ja oma tila, koska tuulisella ilmalla, sadesäällä ja viikon kovin harjoitelleena kilometriin kuluu sekä aikaa että energiaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti