2.3.2014

Geelin maku ja ihmismieli

En taida tuntea ketään ihmistä, jonka mielestä urheillessa käytettävät energiageelit olisivat hyvän makuisia; tunnen yhden englantilaisen yliopistonlehtorin, joka pitää lentokoneruuasta, mutta geelejä en ole kuullut kenenkään kehuvan. Käytän itse Squeezy-merkkisiä geelejä, joita on vaikea saada muualta kuin nettikaupasta, mutta olen niihin tottunut, enkä saa mitään ilmeisiä vatsavaivoja tai muita oireita niistä, joten miksi vaihtamaan.

Yhdessä imeskeltävässä Qqueezy-nyytissä on hiilihydraattia 16 grammaa, kun koko rulla painaa 25 grammaa; energiaa siitä saa 280 kJ tai 85 kcal. Suositukset siitä kuinka paljon tunnissa kannattaa hiilihydraattia ottaa vaihtelevata ja olen kuunnellut koviakin kiistoja aiheesta. Mutta arvioidaan, että normaalipainoinen mies (ei mikään maratoonarin luikero) voi kuluttaa 60 - 100 grammaa tunnissa, ja ylärajalla luultavasti osa ei ehdi imeytyä, mutta noinkin paljon suositellaan vaikkapa kylmiin olosuhteisiin. Niinpä melko huoletta voi käyttää neljä nyyttiä tunnissa ja sen lisäksi vielä vatsantäytteeksi vaikkapa banaanin  puolikkaita ja hiukan urheilujuomaa, ja jos näitä on tarjolla sopivasti niin ehkä kaksi nyyttiä tunnissa veden kera ja toiset kaksi kertaa urheilujuomaa ja banaaneja. Ei kuulosta kovin paljolta, mutta esimerkiksi puolen matkan triatlonkisassa tuo jatkuu minun kohdallani yli viisi tuntia (uidessa ei voi syödä eikä juoda) ja täyden matkan kisassa 12-14 tuntia, joten nyyttejä kuluu helposti puolen matkan kisassa 10-15 kappaletta ja täyden matkan kisassa 25-40 kappaletta.

Yleensä en käytä harjoituksissa geelejä, koska ne eivät maistu kovin hyvältä, vaikka onhan niitä monella tapaa maustettuja ja osaa on terästetty kofeiinilla.Triatlon-kisan jälkeen voi mennä kuukausia niin, että geelin ajatteliminenkin tuntuu pahalta.

Mutta minulla on usein mukana muutama geelinyytti - varmuuden vuoksi. Joskus elimistöstä loppuu energia tyystin ja geelien voimalla pääsee edes lenkiltä pois. Aivot tarvitsevat runsaasti hiilihydraattia eivätkä oikein rasvaan tyydy, joten geelillä voi myös auttaa mieltään jaksamaan, kuten tein tänään. Jaksoin juosta pitkää lenkkiä, mutta se ei ollut helppoa, joten helpotin oloani geeleillä (ensimmäistä kertaa siteen elokuun 2013), ja yllätykseni oli suuri, kun maistuivat ihan hyvältä. Ensimmäinen syy hyvää makuun voi olla elimistön tieto siitä, että nyt on tarjolla hiilihydraattia. Toinen syy oli kuitenkin se, että mieli palasi elokuun täyden matkan triatlonkisaan ja muisteli sitä hyvällä - geeli oli käytössä melkein kisan loppuun asti, jolloin vauhti hiipui, ja hiilihydraatin tarve samalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti