28.3.2014

Rikkaan tutkijan verottamisesta.

Tunnen paljon tutkijoita; monet heistä ovat jo iäkkäitä, sanotaan vaikkapa 60-vuotiaita; tyypillinen tuon ikäisen ja hyvin menestyneen tutkijan palkka lienee noin 6 000 euroa kuukaudessa, joillakin hiukan enemmän, useimmilla ei paljon enemmän ja monilla hieman vähemmän. Siispä tuollaista rikasta, joka ansaitsee vuodessa lomarahoineen yli 75 000 euroa, pitäisi tietenkin rankaista raskailla veroilla, jotta muiden ei tarvitsisi säästää (tai tällaisia väitteitä olen nähnyt nettikeskusteluissa). Veronluonteiset maksut vievät palkasta jo nyt yli 40 %, mutta varmaan 50 % olisi sopivampi

Pohditaan yhdessä hetki miten tuollaiseen kohtuuttomaan ansiotasoon on päädytty. Pidän esimerkkinä miestä, kun tunnen miesten asiat paremmin. Vuonna 1954 syntyneenä hän on kirjoittanut ylioppilaaksi vuonna 1973 ja armeijan käytyään aloittanut opiskelun esim. Teknillisessä korkeakoulussa vuonna 1974 ja valmistunut diplomi-insinööriksi vuonna 1979, jonka jälkeen päässyt heti kohta valtion tutkimuslaitokseen tutkijaksi nykyrahalla 3 000 euron kuukausipalkalla. Näin ollen 25-vuotiaaksi asti hän ei ole ansainnut kuin vähän kesätöistä.

Ilmainen opiskelu on väitteesi. Hän opiskeli ilmaiseksi, vai opiskeliko, koska hän luopui viiden vuoden ansiotuloista opiskellakseen ja vastineeksi tutkinnon sekä pientä opintotukea. Noina hyvinä aikoina voidaan olettaa palkan nousseen joka vuosi 100 euroa kolmenkymmenen vuoden ajan, jolloin 55-vuotiaana palkka on 6000 euroa, johon oletamme sen ”jäätyvän”.

Jotta palkka nousisi, tutkijamme on kuitenkin ollut ahkera ja tehnyt pitkiä päiviä ilman minkäänlaista ylityökorvausta; töitä on pitänyt tehdä iltojen lisäksi myös viikonloppuisin, koska työnantaja on ilmoittanut haluavansa väitöskirjan ja mieluummin niin pian kuin mahdollista. Lapsia tosin on pitänyt siinä sivussa kasvattaa, mutta lasten mentyä nukkumaan on pitänyt jatkaa töitä, joko työnantajan tai sitä väitöskirjaa.
Hyvin menestynyt tutkija saa väittelyn jälkeen lisää vastuuta, jolloin sama rumba runsaine ylitöineen jatkuu ja usein eläkkeelle menoon asti. Yhtään ylityötuntia ei kuitenkaan koskaan korvata, eikä niitä ehdi pitämään vapainakaan.

Laskin omallani kohdallani tuntipalkakseni vuonna 2000 noin 15 nykyeuroa, jos olisin saanut kaikki normaalit ylityökorvaukset 55 tunnin säännöllisestä viikkotyöstä, ja moni tekee paljon enemmänkin. Siis 15 euroa per tunti tohtorin tutkinnolla ja esimiesasemassa!

Typeryydestä pitää rankaista ja niinpä on tietenkin oikein, että tutkijan urallaan 4 300 euron keskikuukausipalkkaan päätynyttä tutkijaa pitäisikin kurittaa oikein kunnolla verottamalla, kun hän viimeiset 10 vuottaa tienaa tuota 6 000 euron palkkaansa esim. 50 prosentin verolla.

Luopukaa suomalaiset kateellisuudesta ja tehkää sen sijaan töitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti